Robbanásbiztos rendszerek

Robbanásbiztos rendszerek – miért fontos a használatuk?

A robbanás egy hirtelen bekövetkező reakció, amely a gyors fizikai vagy kémiai oxidációval vagy bomlással hőmérséklet, vagy nyomásváltozást okoz. A leggyakrabban előforduló reakciók az éghető gázok, gőzök vagy porok és a levegőben lévő oxigén között történnek. Ahhoz, hogy egy normál légkörben robbanás keletkezzen, egy időben kell jelen lennie az éghető anyagnak, az oxigénnek és a gyújtó forrásnak is. Levegővel keveredve alsó- és a felső robbanási határérték között az adott gáz robbanóképes. Ehhez azonban gyújtóforrás, vagy szikra kell.

A robbanásvédelem fejlődése a 19. században kezdődött el, leginkább a szénbányákban található szénpor és a metán miatt. A szakemberek rendkívül intenzíven dolgoztak azon, hogy nagyon magas biztonsági előírásoknak megfelelő villamos készülékeket gyártsanak, ezáltal jelentősen csökkentek a bányalégrobbanások. A folyamatos fejlődésnek és a gyártásba befektetett hatalmas összegeknek köszönhetően, manapság szerencsére az ilyen típusú balesetek száma kifejezetten alacsony.

Azonban sajnos nem minden esetben lehet elkerülni a robbanásveszélyes anyagok előfordulását. A bányák esetén ilyen lehet a metán és a szénpor, vagy éppen a benzin a gépjárművekben. A különböző ipari üzemekben vagy gyárakban számtalan veszélyes vagy mérgező gáz fordulhat elő, melyek közvetlen veszélyt jelentenek az ott jelen lévőkre, és az ott található berendezések és eszközök számára is. Ilyen esetekben kiemelten fontosak az olyan készülékek jelenléte és megfelelő működése, amelyek hatékonyan és megbízhatóan védenek a robbanás ellen. Manapság a robbanásbiztos rendszerek szinte maximális védelmet tudnak nyújtani, hiszen nem csupán érzékelik a veszélyes gázokat, de időben tudják jelezni is azokat, ezáltal életeket is mentenek. Az évek során a robbanásbiztos rendszerek hatalmas fejlődésen mentek keresztül, így minden szempontból megfelelnek a mai kor elvárásainak.

Az alsó robbanási határérték 20%-a a szabványban megjelölt előjelzési szint. A riasztási szint, azaz a szabványban megjelölt alsó robbanási határérték 40%-ánál a készülék leoldja az adott technológiát jóval azelőtt, hogy a robbanás lehetősége felmerülne. A kazánházak esetén a mágnes szelepet zárja, amellyel ellehetetleníti a gázáramlás útját, áramtalaníthatja a kazán helyiségének elektromos hálózatát, hang-és fényjelzést adhat, valamint ventilátort indíthat. Oldószeres környezetben leoldja a technológiát, áramtalaníthat és szintén képes hang- és fényjelzést adni, légtechnikai rendszereket vezérelni. Ez persze attól is függ, hogy a megrendelőnek milyen igényei vannak a beavatkozással kapcsolatban.

A robbanásveszélyes légkörben használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre szigorú uniós szabályok vonatkoznak, melyek az ATEX 2014/34/EU direktívában vannak megjelölve. Többek között ezért is fontos, hogy az előírásoknak megfelelő berendezések legyenek az adott helyszínen.

Hol szükségesek a robbanásbiztos rendszerek?

A különböző gyártási helyeken és az üzemekben sajnos igazán könnyen és gyakran alakulhat ki robbanásveszélyes környezet. Ilyenek lehetnek a festékgyárak, a festő üzemek, a vegyi üzemek, a finomítók, a malmok, vagy bármilyen éghető gázok, porok, folyadékok vagy szilárd anyagok tárolására szolgáló területek. Egy zárt térben lévő 10 liter mennyiségű robbanásveszélyes keverék jelentős károkat és sérüléseket tud okozni, legfőképpen az emberi szervezetben. Éppen ezért, minden olyan terület és üzem, ahol ilyen mennyiségű veszélyes anyag összegyűlhet, robbanásveszélyes terület besorolást kap. A biztonságos és a megfelelően funkcionáló robbanásbiztos rendszerek használatával azonban el lehet kerülni az esetleges baleseteket. Egy kiváló szakember segítséget tud nyújtani abban, hogy az adott környezetben milyen típusú robbanásbiztos rendszerek alkalmazására van szükség.

Megbízható és hatékony robbanásbiztos rendszerek

Ahogy a többi rendszer, úgy a robbanásbiztos rendszerek tervezését és kivitelezését is érdemes szakemberekre bízni. Cégünk már évek óta foglalkozik robbanásbiztos kivitelű rendszerekkel. Ilyen esetekben is szerepet vállalunk a tervezésben, a telepítésben, az üzembe helyezésben, valamint a karbantartásban és a szervizelésben is egyaránt. Figyelembe vesszük az ügyfeleink egyéni kéréseit, és ezáltal alakítjuk ki a legmegfelelőbb rendszereket. Az általunk végzett munka minden esetben megfelel az erre vonatkozó előírásoknak és szabályoknak. Cégünk rendelkezik ISO:9001 minőségbiztosítással is, amely garantálja a megbízható és hatékony munkát. Amennyiben bármilyen kérdése lenne, vagy ajánlatot szeretne kérni, keressen minket elérhetőségeink valamelyikén.