Nem robbanásbiztos rendszerek

A szén-monoxid az egyik leggyakrabban előforduló mérgező gáz, amely az éghető anyagok nem megfelelő égésekor keletkezik. Színtelen, szagtalan, íztelen, tehát rendkívül nehéz észrevenni az előfordulását. Hatása azzal magyarázható, hogy a vérben található vasatomokkal stabil komplexet, úgynevezett szén-monoxid-hemoglobint képez. Ezzel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását egyaránt. A hemoglobin akkor is megköti a szén-monoxidot, ha az a mérgező gáz a levegőben csak viszonylag kis mértékben fordul elő.

Hatásai közül a fejfájás, a szédülés, az émelygés, a látás- és a hallásképesség csökkenése azonnal bekövetkezik. Hosszú távon azonban még ennél is károsabb következményei vannak. Csökkenti a szívizmot ellátó koszorúerek keringését, ezzel hozzájárul a koszorúerek elmeszedéséhez is. Ezen kívül ráadásul a szívinfarktus kockázatát is jelentősen növeli. Szén-monoxid mérgezés esetén azonnal mesterséges lélegeztetést kell végezni, szabad és tiszta levegőn.

Ahol a technológiai folyamatoknak nem részük a robbanásveszélyes kémiai anyagok, az oldószerek, a gázok és gőzök, valamint a ködök, ott felesleges a robbanásbiztos rendszerek alkalmazása. Ilyen esetben általában életvédelmi határértékre állított rendszerekről van szó, ahol a légkörbe jutó gázok és gőzök ugyan nem robbanásveszélyesek, de egészségügyileg kifejezetten mérgezőek lehetnek.

A telepített szén-monoxid érzékelők felhasználási területei a legtöbb esetben a parkoló házak. Elsődleges feladatuk, hogy a robbanó motoros gépjárművek kipufogójából távozó, egészségre ártalmas gázokat (például a szén-monoxidot és a nitrogén-oxidot), ellenőrizze a légkörben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megbízható és profi szakemberekre bízzuk ezen rendszerek üzembe helyezését, rendszeres karbantartását, valamint szervizelését egyaránt.

Nem robbanásbiztos rendszerek – mire kell figyelni?

A szén-monoxid érzékelők olyan telepített vagy hordozható készülékek, amelyek a szabvány pontjait kielégítve, riasztó hang-és fényjelzést is biztosítanak a mérgezés elkerülése érdekében. Egy megfelelően kivitelezett és jó minőségű berendezés akár életeket is menthet. Rendkívül fontos, hogy az adott készülék gyorsan jelezze a mérgező gáz jelenlétét, hiszen így még időben ki lehet jutni az épületből, és a súlyos következményeket is el lehet kerülni. Érdemes az olcsó és könnyen beszerezhető berendezések helyett egy profi céget megbízni a feladattal. Egy jó szakember ugyanis minden apró részletre figyel a kivitelezés és az üzembe helyezés során is, így maximális biztonságot tud nyújtani.

A Besz Ker Kft. szakemberi több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, és a lehető legmagasabb szaktudásuk segítségével végzik el a rájuk bízott feladatokat. Amennyiben szükséges, vállaljuk a szenzorok kalibrálását, a szenzorok és a szűrők cseréjét, valamint a teljes körű karbantartást. Garantáltan nem fog csalódni, ha minket választ a nem robbanásbiztos rendszerek telepítésével és üzembe helyezésével kapcsolatban. Keressen minket bizalommal!