Gázérzékelő

A gázérzékelőkről általánosságban, valamint ezek élet- és vagyonvédelmi feladata

A különböző típusú gázérzékelők képesek mérni és jelezni a levegőben előforduló, veszélyes és mérgező gázok mértékét és koncentrációját. Ezt különböző technológiák segítségével teszik, melyek az évek során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A gázérzékelő rendszerek megléte és megfelelő működése elengedhetetlen egy nagyobb létesítmény esetén, hiszen elsődleges céljuk az életvédelem. A gyorsan és hatékonyan történő jelzés során lehetőség van időben elhagyni az épületet, ráadásul a bent található vagyontárgyak, az eszközök és a különböző berendezések károsodása is könnyedén megelőzhető. Ennek köszönhetően nem csak maximális biztonságot nyújtanak, de jelentősen csökkentik a beruházási és az üzemeltetési költségeket is. De egy robbanás során veszélyes anyagok is felszabadulhatnak, melyek jelentős környezetszennyezéssel járhatnak, és akár tartós egészségügyi problémákat okozhatnak.

A gázérzékelőkről általánosságban – a különböző technológiák

A gázérzékelők osztályozása elsősorban az általuk érzékelt gázok típusa szerint történik. Ezek lehetnek éghető vagy mérgező gázok is, melyek alapján meg tudjuk határozni a szükséges technológiákat.

A mérgező gázok kimutatása, mint például a szén-monoxid, a klór, vagy a nitrogén-oxidok általában elektrokémiai érzékelőkkel történik. Ezek az érzékelők rendkívül pontosak, és szelektívek, ezáltal maximális biztonságot tudnak nyújtani. A környezetüktől függően akár 3-5 év is lehet az élettartama.

Az egyik legmegbízhatóbb szenzornak a félvezetős érzékelők bizonyulnak. Ezek ugyanis nagyon gyorsan képesek reagálni a mérgező gázokra, ezáltal időben történhet meg a jelzés. A japán Figaro cég már évtizedek óta gyártja az ilyen típusú érzékelőket, amelyek mindig a legjobb minőséget nyújtják. Ezek a szenzorok rendkívül hosszú élettartamúak.

A manapság nagyon gyakran előforduló katalitikus érzékelők az éghető gázok, mint például a szénhidrogén kimutatására alkalmasak a leginkább. Katalitikus oxidáció útján működnek, és az érzékelői általában platinával kezelt huzal tekercsből vannak kialakítva. Amikor az adott éghető gáz érintkezésbe kerül a katalitikus érzékelő felületével, a huzalozási ellenállása megváltozik a felszabaduló hő hatására, és oxidálódik. A legtöbb esetben hídkört használnak a rezisztenciaváltozás jelzésének céljából.

Az infravörös (IR) fényelnyelésen alapuló gázérzékelő rendszerek ugyan rendkívül drágák, de nagyon pontosak és megbízhatóak. Ezek szelektív berendezések, és a lehető legprecízebb eredményeket lehet velük elérni. Az infravörös spektrum ugyanis olyan hullámhossz tartományt ölel magába, amely akár százszor szélesebb is lehet, mint a látható fénytartomány. Amikor az érzékelő kamrán áthalad az infravörös sugárzás, a molekulák csak azokat a frekvenciákat nyelik el, amelyek megegyeznek az egyedi rezgési szintjeikkel. A többi infravörös fény könnyedén áthalad az érzékelőn, ezáltal a jelzés gyorsan és hatékonyan történik meg.

A gázérzékelők legfőbb felhasználási területei:

  • vegyi és egyéb ipari üzemek
  • gázkazánházak
  • gáz- és petrolkémiai ipar
  • raktárak és teremgarázsok
  • borászatok
  • üdítőital- és sörgyárak
  • festőműhelyek
  • hűtőgépházak
  • pezsgőüzemek
  • különböző laboratóriumok

Ezeken kívül a gázérzékelők megléte szükséges minden olyan létesítmény esetében, ahol nagy mértékben fordulhatnak elő környezetszennyező, robbanásveszélyes, vagy akár mérgező gázok, így az ott lévők számára közvetlen veszélyt jelentenek.

Bízza profi szakemberekre a gázérzékelők telepítését!

Cégünk 1990 óta foglalkozik robbanásbiztos gázérzékelő rendszerek telepítésével, üzembe helyezésével, karbantartásával és szervizelésével. Az évek során a legnagyobb hazai cégek vették igénybe a szolgáltatásainkat, mint például a Sanofi, az Invitel, a Teva, a Budapest Airport, a Pápai Hús, a Bábolna Bio, vagy éppen az Ensi. Elsődleges célunknak tartjuk a megrendelőink elégedettségét és biztonságát, éppen ezért a ránk bízott feladatokat minden esetben a legjobb tudásunk szerint végezzük el. Professzionálisan képzett és több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakembereink rendszeresen vesznek részt oktatásokon, így mindig a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Amennyiben kérdése merült fel, keressen minket bizalommal! Profi kollégáink minden felmerülő problémát szakszerűen és kiváló minőségben képesek megoldani.